wtorek, 29 stycznia 2013

Szybki keks bananowy z czekoladą

Szybki keks bananowy z czekoladą

Jest to najprostsze ciasto do przygotowania jakie znam.
Robię je bardzo często w domu z bakaliami lub z bananami.
Przepyszne !

Składniki : 130g miękkiego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego), 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 100g gorzkiej czekolady, 2 banany, 80g orzechów do posypania - u mnie laskowe.

Przygotowanie : Do miski wrzuć masło, dodaj cukier, jajka i miód. Wszystko zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Banany i czekoladę drobno posiekaj, wrzuć do ciasta i delikatnie połącz składniki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam przepisy gdzie pojawia się przymiotnik "szybki":)))
    Ciasto musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny keksik. Wygląda pysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYgląda pycha. :) Szkoda, że skończyły mi się banany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Il a l'air bien délicieux ce cake!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda:) ja bardzo lubię keksy z skórką pomarańczy i migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć ledwo co mogę dziś przełknąć z powodu bólu gardła, to na widok Twojego ciacha ślinka mi poleciała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie :) Czy można dodać mniej proszku do pieczenia, czy ciasto nie urośnie? Trochę przeraża mnie użycie jednego opakowania proszku do pieczenia do ciacha. Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      dodaję całe opakowanie ze względu na banany bo są dośc wilgotne.
      Nie probowałam jeszcze dodwac mniej proszku. Chyba że zmiejszyc ilośc banana do 1 szt i wtedy można dać miej proszku do pieczenia.

      Usuń
  8. Witam
    Mnie również przeraziła ilość spulchniacza, myślę, że skoro ciasto z dyni czy marchwii, gdzie ilość mokrego składnika jest o wiele większa, rośnie przy pomocy jednej łżeczki to tym bardziej w takim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dzisiaj, wyszedł mi w środku ciemnobrązowy. Smak obłędny! Na pewno nie raz zagości na moim stole. Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo,
      Może kolor zależy od tego jak bardzo banany są dojrzałe.
      Bardzo często przygotowuję ten keks. Jest szybki do zrobienia a najlepiej smakuje na drugi dzień. Pozdrawiam ciepło,

      Usuń
  10. Zaraz bede robić ! Trzymajcie kciuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja dodaję dwa banany, dwie łyżeczki albo półtorej proszku do pieczenia i rośnie wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Print