poniedziałek, 28 stycznia 2013

Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi w sosie pomidorowym

Uwielbiam przygotowywać dania które są banalne  a smak jest niewiarygodny.
Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć świeżych.
Choć uważam, że o tej porze roku te z puszki są smaczniejsze od tych ze sklepowych półek.

Składniki gnocchi : 1 kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól

Przygotowanie gnocchi : Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków.  Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. 
 
Składniki sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 cebula, 6 szt oliwek czarnych, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Przygotowanie sosu : Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj czosnek, oregano i pokrojone oliwki. Wymieszaj składniki. Wlej pomidory i duś 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do sosu wrzuć gnocchi i wymieszaj wszystko. 

6 komentarzy:

  1. Jakie fajnie danie, świetnie wygląda i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zachciewa się jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wykorzystam Twoj przepis w przyszłym tygodniu...już nie mogę się doczekać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten przepis! mój 2 letni syn je uwielbia ,robie je bardzo często po ugotowaniu podsmażam i posypuje serem .Jest pyszne polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo. Moj mały uwielbiam kluski kluseczki wiec muszę mu kombinować :P
      Pozdrawiam ciepło,

      Usuń

Print