środa, 17 października 2012

Okrągłe cynamonki

Okrągłe cynamonki

  Okrąglutkie bo pieczone w formie małych kuleczek. 
Po upieczeniu świetnie się odrywa po kawałeczku.
Mała niewinna przekąska. 
Aromatyczne drożdżówki z cynamonem. 
Niezwykle puszyste. 

 
Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży (10g) , 1/2 szklanki cukru, 4 - 4,5 szklanki mąki,1,5 szklanki ciepłego mleka, 50g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w wielkości orzecha laskowego  i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Metalową formę na muffinki smarujemy masłem. Układamy kulki w formie na muffinki, około 5-6 małych kuleczek do foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. 
 
 
 
 

10 komentarzy:

Print