Okrągłe cynamonki 
  Okrąglutkie bo pieczone w formie małych kuleczek. 
Po upieczeniu świetnie się odrywa po kawałeczku.
Mała niewinna przekąska.  
Aromatyczne drożdżówki z cynamonem. 
Niezwykle puszyste. 
Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży (10g) , 1/2 szklanki cukru, 4 - 
4,5 szklanki mąki,1,5 szklanki ciepłego mleka, 50g masła, szczypta soli, 2
 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie
 : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj 
składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę, 
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w 
wielkości orzecha laskowego  i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w 
cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Metalową formę na muffinki smarujemy masłem. Układamy kulki w formie na muffinki, około 5-6 małych kuleczek do foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w
 nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. 
 



 
Wspaniałe bułeczki i z cynamonem ,mniam:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! taka bułeczka ze szklanką mleka, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentują! :) Idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńTaki "monkey bread" w wersji mini?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, uwielbiam puszyste bułeczki!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Jaki wspaniały pomysł :D
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł! wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł:)!
OdpowiedzUsuńzabawne kulki ;)
OdpowiedzUsuńRozkoszne :) Mogę jedną? :)
OdpowiedzUsuń