niedziela, 24 czerwca 2012

Puszyste ptysie z gorzką czekoladą

Puszyste ptysie 
z gorzką czekoladą

Puszyste złote kuleczki.
Można je podjadać bez nadzienia bo połączenie ciasta z gorzką czekoladą jest tak genialne,
 że nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Ale są zwolennicy nadziewania ptysia bitą śmietaną czy kremem budyniowym.
W każdej odsłonie są pokusą.

Składniki : 250ml wody, 90g masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, szklanka mąki, 3 jajka,  1/2 szklanki pokrojonej czekolady w drobną kostkę.

Przygotowanie : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Wsypać pokrojoną drobno czekoladę i bardzo delikatnie połączyć składniki. Uformować  niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).

 




17 komentarzy:

  1. oszałamiające zdjęcia!
    aż się ptysie proszą, aby po nie sięgać... bez końca!
    obłędna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpiękniejsze ptysie świata! Pyszne cudaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. robią wrażenie - zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję że będą smakowac. U mnie w domu najszybciej rozchodzą się suche :)

      Usuń
  4. Bardzo kuszące zdjęcia, śliczna paterka i ptysie - na pewno bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja porywam i podjadam ;) pyszne fotki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ptysie mam ochotę! Pięknie wyglądają, tak niesamowicie apatycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie się powtórzę, ale bardzo apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślałam ostatnio o pieczeniu ptysiów, fajnie że trafiłam na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię domowe ptysie, ale co tam ptysie, same zdjęcia już powalają!:)

    OdpowiedzUsuń

Print