piątek, 31 lipca 2020

Zapiekane jajko z łososiem, porem i groszkiem

Zapiekane jajko z łososiem, porem i groszkiem 


Lubię robić proste rzeczy, które dzięki dodaniu wyjątkowych składników zamieniają się w wypełnione dobrem pyszności. 
Zapiekane jajko, okraszone drobnymi dodatkami i podane w ciekawy sposób to łatwy sposób na szybką przekąskę czy śniadanie dla siebie, czy też dla gości. 
Dodając do niego wędzonego łososia otrzymujemy wyjątkowe połączenie, które nie dość że wygląda atrakcyjnie, pysznie smakuje to na dodatek 
jest bardzo zdrowe dzięki Omega-3 i witaminom zawartym w najwyższej jakości MOWI.

Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 jajka L,
  • 1 opakowanie Mowi Pure  łosoś wędzony na zimno  plastry 4 szt,
  • 1/2 pora, ( biała część )
  • olej do smażenia,
  • garść mrożonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Groszek wrzuć na wrzątek i gotuj 3-4 minuty. Odcedź. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojonego pora. Ściągnij z patelni. Do miseczek żaroodpornych włóż porcje łososia. Połóż wcześniej przygotowanego pora. Wbij jajko i posyp groszkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni  i piecz przez 10 minut.

Miseczki możesz włożyć do rondelka. Wlej gorącą wodę na wysokości 1/2 miseczek. Gotuj parę minut aż białko się zetnie. 




Przepis bierze udział w akcji :
KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!

1 komentarz:

  1. Ciekawe ale nie do końca prawdziwe. ZAPIEKANE to nie to samo co GOTOWANE.
    Moja wersja to żółtko na dno miseczki, potem białko ubite z odrobinka soli na pianke i na to dopiero groszek, lub marchewka (z rosołku gotowana, w kosteczkę), mozna posypać ciutke mielonym pieprzem ziołowym, kontrastuje biała pianka, albo mielona papryką, jak ktos lubi.

    OdpowiedzUsuń

Print