piątek, 10 lipca 2020

Kotlety jajeczne z groszkiem

Kotlety jajeczne z groszkiem 


Składniki :
  •  10 jajek,
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku,
  • cebulka zielona,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia ( użyłam klarowane masło ),
  • 1 mała bułka namoczona w mleku,
  • bułka tarta,
Przygotowanie:

Groszek wrzuć do wrzątku i gotuj 2 minuty. Groszek przełóż do sitka i zalej zimną wodą.  Ugotuj na twardo 8 jajek. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj  surowe jajka, groszek , pokrojoną zieloną cebulkę, chrzan oraz namoczoną bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
 

2 komentarze:

Print