niedziela, 7 czerwca 2020

Ciasto drożdżowe z kakao

Ciasto drożdżowe z kakao 


Składniki :
  • 500g mąki, 
  • 40g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka L,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko rozbełtane do posmarowania ciasta.
Składniki nadzienie :
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakako.


 Składniki kruszonka : 
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.


Przygotowanie :

Do miski pokrusz drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie. Dodaj mąkę, jajka oraz masło. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i postaw do wyrośnięcia 50-60 minut.

Do rondelka przełóż masło. Roztop. Wsyp cukier i kakao.  Wymieszaj całość.

Przygotuj kruszonkę.  Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Posmaruj nadzieniem kakaowym. Zwiń w roladkę. Ciasto ułóż w okrągłej tortownicy tworząc ``ślimaka``. ( zaczynając od środka )

Przykryj ściereczkę i pozostaw na 20 minut. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp kruszonką. 
Ciasto włoż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 40minut. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print