wtorek, 9 czerwca 2020

Mini pancakes waniliowo-kakaowe

Mini pancakes
 waniliowo-kakaowe 


Składniki :
  • 2 jajka L,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao z cukrem,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Przygotuj butelkę z dzióbkiem.

Białka ubij na sztywną pianę.  Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj kefir i żółtka. Zmiksuj całość. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj całość.

Połowę porcji ciasta przelej do butelki z dzióbkiem. Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju ( najlepiej rozetrzyj za pomocą ręcznika papierowego ). Niewielkie porcje smaż na patelni z dwóch stron. Do drugiej porcji ciasta wsyp kakao. Wymieszaj. Ciasto ponownie przelej do butelki i smaż malutkie placuszki.




1 komentarz:

  1. Ostatnio instagram jest pełen takich mini pankejków i zastanawiałam się, jak się je robi - czy jest jakiś opiekacz czy foremka na patelnie, a tu proszę - wystarczy butelka z dzióbkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Print