czwartek, 21 maja 2020

Aromatyczny krem z pieczonego kalafiora z pesto buraczkowym

Aromatyczny krem z pieczonego kalafiora
 z pesto buraczkowym ( botwnikowym )

Kalafior to łatwo dostępne i wszystkim znane warzywo. Według mnie bardzo niedoceniany. Na polskich stołach głównie podawany jako ugotowany dodatek do drugiego dania. Ja uwielbiam jednak robić z niego kremowa zupę. Koniecznie upieczony i doprawiony najlepszymi przyprawami Vegeta. Nabiera orzechowego aromatu. Aby danie nabrało wyjątkowego charakteru koniecznie podaj go z buraczkowym pesto. Domownicy będą zachwyceni.

Składniki :
Przygotowanie :

Kalafior podziel na mniejsze kawałki. . Różyczki kalafiora oraz czosnek natrzyj niewielką ilością oleju. Przełóż na blaszkę. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury  stopni i piecz 15-20 minut.

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i całość zblenduj. Dopraw przyprawą Vegeta Natur w płynie oraz pieprzem. Całość podgrzej. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. 

Składniki pesto botwinkowe ( buraczkowe ) :
  • garść liści z botwinki,
  • 2-3 małe buraczki, ( mogą być wcześniej upieczone z kalafiorem )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 2-3 łyżki oliwy.
Przygotowanie :

Do miski blendera włóż pokrojone liście botwinki oraz małe buraczki. Dodaj czosnek oraz migdały. Wsyp parmezan i wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę. 

Zupę przelej do miseczek. całość polej delikatnie pesto.





Przepis bierze udział w akcji :

Przepisy inspirowane naturą

2 komentarze:

  1. Wow! Ale fajny przepis, myślę, że go sprawdzę :) Pesto buraczkowe brzmi ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłem już dwa razy nawet mojej żonie smakuje po lekkich modyfikacjach

    OdpowiedzUsuń

Print