poniedziałek, 6 maja 2019

Ciasto śmietanowiec

Ciasto śmietanowiec 


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki masa :

  • 400g serka kremowego, ( np twaróg na sernik - bez dodatku cukru )
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 galaretki o różnych kolorach,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie :

Przygotuj trzy płaskie miseczki. Do każdej wlej 1,5 szklanki gorącej wody i wsyp galaretki. Energicznie wymieszaj. Odstaw aż ostygną i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Żelatynę rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Odstaw aż ostygnie.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodaj serek oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Wsyp 3/4 części galaretki pokrojonej w kostkę i delikatnie połącz składniki. 

Masę wylej na biszkopt. Górę ciasta posyp resztą galaretki. Włóż do lodówki na 4-5 godzin.




4 komentarze:

  1. Biszkopt to chyba najlepsze ciasto na świecie! Lekki, łatwy i daje mega dużo możliwości. Ten przepis też jest super, wydrukuję sobie i zaskoczę mamę na Dzień Mamy :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja mama będzie zachwycona ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. prosze o wymiar blaszki lub tortownicy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. również proszę o podanie wymiarów blaszki

    OdpowiedzUsuń

Print