sobota, 18 maja 2019

Gołąbki z kaczką

Gołąbki z kaczką 

Czy znacie bardziej domowy przepis niż gołąbki ? Moja mama przygotowywała je na specjalne okazje gdy pojawiali się w domu goście. Uwierzcie mi są wyjątkowe - przygotowane z liści młodej kapusty w kolorach wiosny.
Farsz wypełnia mięso z kaczki oraz słodka chałka namoczona koniecznie w śmietance. 
Całości dopełnia słodki smak pomidorów malinowych z koperkiem. 
Teraz gdy odwiedzamy mamę całą rodziną zawsze czekają na nas gołąbki - ta zwyczajna potrawa staje się wyjątkowym daniem !


Składniki :
  • 1 młoda kapusta biała,
  • 3 filety z kaczki,
  • 150g ryżu,
  • 1/2 chałki,
  • śmietanka 30% do namoczenia chałki, ( ok 200ml )
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,

  • 5-6 pomidorów malinowych,
  • 1 natka świeżego koperku,
  • 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Mięso zmiel. ( 2 filety z kaczki zmieliłam ze skóra, 1 bez ) Ryż przesyp do miski. Wlej wrzątek i zostaw na 10-15 minut. Odcedź i przełóż do mięsa. Chałkę zalej śmietankę i zostaw na parę minut. Ręką odciśnij nadmiar i przełóż do mięsa. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno pokrojony czosnek i cebulę. Przełóż do mięsa. Dokładnie połącz składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż farsz i zwiń gołąbki. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Delikatnie podsmaż gołąbki z każdej strony.

Pomidory obierz ze skórki. Potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj ząbki czosnku i duś na wolnym ogniu minut. Dopraw do smaku. 

Sos pomidorowy wlej do brytfanki. Ułóż gołąbki i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 40 minut.

Przepis bierze udział w akcji :

  www.manufaktura-wielkopolska.pl Odbierz rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

4 komentarze:

  1. No takiej wersji kaczki jeszcze nie jadłem. Mega podoba mi się ten przepis, wypróbuję w weekend. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! Sekretny przepis mojej mamy :)

      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Czy można użyć włoskiej kapusty

    OdpowiedzUsuń

Print