środa, 9 stycznia 2019

Drożdżowy wieniec z żurawiną i serem camembert

Drożdżowy wieniec z żurawiną
 i serem camembert


Składniki :
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • cukier,
  • 40g świeżych drożdży.

Do miski pokrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.Wlej ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu i odstaw na 15 minut.

Do zaczynu wsyp resztę mąki. Wlej olej i wbij jajko. Całość wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Składniki : 
  • 1 ser camembert ,
  • żurawina 1/2 słoik,
  • 1 rozbełtane jajko.

Ciasto rozwałkuj tworząc długi rulon. Na środku blaszki ułóż ser camembert. Ciasto owiń wokół sera. Łyżeczką między ciasto włóż żurawinę. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Wieniec włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 30-40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print