piątek, 25 stycznia 2019

Bułeczki cynamonowe z imbirem

Bułeczki cynamonowe z imbirem 



Składniki ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklaki mleka,
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka.
Przygotowanie ciasto :

Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże  oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.

Składniki nadzienie :
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka imbiru, 
  • 150g masła,
  • 4-5 łyżek cukru.
Przygotowanie drożdżówek :

Cukier rozpuść. Dodaj cukier, imbir i cynamon. Wymieszaj.   Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową.  Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  


6 komentarzy:

Print