Ciasto agrestowe z cytrynową pianką
Składniki ciasto : ( blacha 30cm x 24 cm )
- 3 szklanki mąki,
- 220g masła,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 6 białek,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania kisielu cytrynowego,
- 1kg agrestu,
- 2-3 szt jabłka.
- 3-4 łyżki wody,
- 1/2 szklanki cukru.
Agrest oczyść. Jabłka obierz i pokrój na kostkę. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie ciasta :
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.
Przygotowanie beza :
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Wcześniej przygotowany mus wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Bardzo fajne ciasto - mam tylko pytanie - agrest gotujesz razem z jabłkami?
OdpowiedzUsuńTak. Wszystko razem. Chcialam trochę udusić owoce zeby nie puściły zbyt duzo soku do ciasta.
UsuńCudownie letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuń