piątek, 22 lipca 2016

Ciasto agrestowe z cytrynową pianką

Ciasto agrestowe z cytrynową pianką 


Składniki ciasto : ( blacha 30cm x 24 cm )
  • 3 szklanki mąki,
  • 220g masła,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  •  5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki beza :
  • 6 białek,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego,
Składniki nadzienie :
  •   1kg agrestu,
  •    2-3 szt jabłka.
  •   3-4 łyżki wody,
  •  1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie nadzienia :

Agrest oczyść. Jabłka obierz i pokrój na kostkę. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając. 

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut. 

Przygotowanie beza :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy.  Wcześniej przygotowany mus wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.


3 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto - mam tylko pytanie - agrest gotujesz razem z jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wszystko razem. Chcialam trochę udusić owoce zeby nie puściły zbyt duzo soku do ciasta.

      Usuń

Print