niedziela, 22 maja 2016

Pierogi z wołowiną

Pierogi z wołowiną 


Składniki ciasto : 
  •  3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : 
 
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.

Składniki nadzienie :
  •  1 kg mięsa wołowego, ( u mnie udziec wołowy )
  •  3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 małego selera, 
  • 2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  •   liść laurowy, 
  • ziele angielskie.

Przygotowanie nadzienia : 
 
Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wrzuć do mięsa. Przypraw solą, pieprzem. 
 
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 
 

1 komentarz:

  1. Takich pierożków nie jadłam, muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Print