Ekspresowe ciasteczka z marmoladą
Składniki :
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękki smalec i margarynę. Wlej żółtka oraz śmietanę. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż marmoladę i zlep ze sobą dwa końce. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 minut.
- 500g mąki,
- 100g margaryny lub masła,
- 125g smalcu,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 ml śmietany 12%,
- ulubiona marmolada.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękki smalec i margarynę. Wlej żółtka oraz śmietanę. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż marmoladę i zlep ze sobą dwa końce. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 minut.
Pyszne ciasteczka. Bardzo takie lubię :) Idealne do popołudniowej herbaty.
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kilka na deserek.
OdpowiedzUsuńSuper ciacha, podkradam kilka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy!
OdpowiedzUsuńCiacha na ostatnia chwilę!
:)
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak u Babci :)
OdpowiedzUsuń