sobota, 7 listopada 2015

Ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka 


Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  


Składniki ser :
  • 700g serka  waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 300gmalin ( użyłam mrożonych ).
Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito. Połącz z serem.  Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Biszkopt przekrój na pół.  Ser przelej do formy z wcześniej przygotowanym biszkoptem na dnie blaszki. ( Zostaw 3-4 łyżki masy serowej na górę biszkoptu). Ułóż górną część biszkoptu na masie serowo-malinowej. Górę posmaruj resztą masy.
 
Składniki dodatkowe :
  •  brzoskwinie z puszki,
  • galaretka cytrynowa.

Przygotowanie ciasta :

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.  Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na górze ciasta i zalej tężejącą galaretką.  Całość włóż  do lodówki na 2-3 godziny.
 
 


 

4 komentarze:

  1. Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.

    Saygılar.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię teraz tą piankę a co mam zrobić z truskawkową galaretką? Nikt tego wcześniej nie robił że nie zauważył?
    Monia

    OdpowiedzUsuń

Print