Ciasto malinowa pianka
Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)
- 7 jajek L,
- 1 kopiasta szklanka mąki,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki
ser :
- 700g serka waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 300gmalin ( użyłam mrożonych ).
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito. Połącz z serem. Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Biszkopt przekrój na pół. Ser przelej do formy z wcześniej przygotowanym biszkoptem na dnie blaszki. ( Zostaw 3-4 łyżki masy serowej na górę biszkoptu). Ułóż górną część biszkoptu na masie serowo-malinowej. Górę posmaruj resztą masy.
Składniki dodatkowe :
- brzoskwinie z puszki,
- galaretka cytrynowa.
Przygotowanie ciasta :
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na górze ciasta i zalej tężejącą galaretką. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.
OdpowiedzUsuńSaygılar.
Wygląda uroczo))
OdpowiedzUsuńLeciutkie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńRobię teraz tą piankę a co mam zrobić z truskawkową galaretką? Nikt tego wcześniej nie robił że nie zauważył?
OdpowiedzUsuńMonia