Aromatyczna szarlotka z kaszy jaglanej
z malinami
Składniki :
- 2 szklanki kaszy jaglanej Kupiec,
- 4 szklanki wody,
- 6 szt jabłek,
- świeże maliny,
- sok z 1/2 cytryny,
- 50g migdałów w płatkach,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- cynamon.
Kaszę wsyp na sitko. Przelej wrzątkiem a następnie zimną wodą.
Przełóż kaszę do garnka zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Wsyp cynamon i cukier. Delikatnie pomieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wsyp 2/3 objętości kaszy. Wyrównaj. Wyłóż jabłka oraz ułóż maliny. Na górę wsyp resztę kaszy oraz płatki migdałów. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30-35 minut.
Wpis dodaję do akcji :
Uwielbiam połączenie jaglanki i malin! Tu jako szarlotka brzmi cudownie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuńpomysł znakomity - zapisuję, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCudowna, idealnie letnia szarlotka... :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne ciasto:) ... lekkie i takie letnie:)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotki, ta jest bardzo ciekawa, pokradam przepis ;-)
OdpowiedzUsuńpyszności:D
OdpowiedzUsuńRycerz ty spaślaku
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię szarlotki :)
OdpowiedzUsuń