sobota, 5 czerwca 2021

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym z ciecierzycą i serem feta

 Jajka zapiekane w sosie pomidorowym 

z ciecierzycą i serem feta 



Składniki :

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 120g ciecierzycy w puszce (gotowanej ),
  • sól,
  • pieprz
  • 1/2 kostki sera feta,
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 3-4 jajka.

do podania : świeża bagietka

Składniki dodatkowe :

  • świeża natka pietruszki,
  • cebula czerwona,

Przygotowanie : 

Rozgrzej patelnię. Wlej olej. 
Dodaj pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Smaż parę minut. Dodaj odsączoną ciecierzycę oraz wlej pasattę pomidorową.
Przykryj i duś parę minut. Dopraw solą i pieprzem.
Łyżka zrób niewielkie wgłębienia i wbij jajka.
Całość posyp pokruszonym serem feta i ponownie duś parę minut.
Danie posyp posiekaną natką pietruszki i piórkami czerwonej cebuli.



1 komentarz:

  1. Get our online Homework Help if you are finding it hard to complete your assignments with extreme accuracy and within the deadline. We have a team of professionals who can help you write exclusive and authentic content from scratch.

    OdpowiedzUsuń

Print