sobota, 20 marca 2021

Kremówka na croissantach

 Kremówka na croissantach



Składniki :

  • 8 szt rogalików croissant,
  • ulubiony likier, ( u nas karmelowy)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 800ml mleka,
  • 200g miękkiego masła,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do garnka wlej 600ml mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałej części mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wymieszany budyń wlej do gotującego mleka. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje i stanie się aksamitny. Ściągnij z ognia i przykryj folią. Budyń pozostaw do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń.

Rogaliki przekrój na pół. Dno foremki wyłóż spodami z  croissantów i posmaruj ulubionym likierem. Rozsmaruj masę  budyniową. Na górze ciasta ułóż górną część rogalików. Całość posyp cukrem pudrem i     włóż ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny. 



1 komentarz:

  1. Ciasto kremówkę robię dość często, pomimo że jest dosć ciężkie to bardzo je lubię oraz jak mam ochotę to w weekendy piekę.
    Nigdy jednak nie widziałam wersji na croissantach. Nigdy bym nie pomyślała o tym aby tak zrobić kremówkę, ale z przepisu wynika, ze nie jest to takie trudne :)

    Tak więc postaram się na dniach przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Print