niedziela, 31 stycznia 2021

Szarlotka z bezą

 Szarlotka z bezą 


Składniki :

Ciasto :

  • 450g mąki pszennej,
  • 300g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek cukru pudru, 
Nadzienie :
  • 1,5 - 2 kg jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sok z 1/2 cytryny.
Beza :
  • 5 białek, 
  • 1 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Ciasto :

Do misy wsyp mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzuć żółtka. Szybko wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do zamrażarki na 30-40 minut.

Nadzienie :

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wsyp cynamon i cukier. Gotuj na wolnym ogniu parę minut aż jabłka będą miękkie.  Wsyp kasze  manny i wymieszaj. Odstaw. 

Beza :

Do miski wlej białka. Wsyp cukier i zmiksuj aż piana będzie sztywna. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp budyń i wymieszaj całość. 

Szarlotka : 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części - pierwsza 70% druga 30%. Na dno blaszki zetrzyj większa część ciasta. Wyłóż jabłka i przełóż pianę z białek. Na górze ciasta zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta.

Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 50-60 minut. 

Blacha o wymiarach : 



4 komentarze:

  1. Szarlotka jest oszałamiająca ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W SZARLOTCE NA ZDJĘCIU JABŁKA SĄ NIE GOTOWANE TYLKO UKŁADANE SUROWE CIENKIE PLASTERKI ,PODOBNIE JAK W SZARLOTCE TATRZAŃSKIEJ.JABŁKA PO UGOTOWANIU WYGLĄDAJĄ INACZEJ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka zostały pokrojone w cienkie plasterki i duszone na wolnym ogniu.

      Do tej szarlotki nie zostały dodane jabłka surowe.

      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  3. Ojeju, ale bym zjadła taką szarlotkę. Moja mama zawsze robiła wersję z budyniem śmietankowym lub waniliowym między warstwą jabłek, a górnym ciastem (raz udało jej się znaleźć budyń miętowy i to było mistrzostwo!)

    OdpowiedzUsuń

Print