niedziela, 4 października 2020

 Kruche ciasto ze śliwkami 




Składniki :
  • 380g mąki pszennej,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 220g ziemnego masła,
  • 1 jajko,
  • 700g-800g śliwek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie :

Śliwki przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj Wrzuć drobno pokrojone masło i wbij jajko. Szybko wyrób ciasto.  Ciasto podziel a dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż śliwki. Całość przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 40-45 minut.

 



3 komentarze:

  1. O mniam! Szybkie i pyszne, koniecznie muszę spróbować! Ale chyba dodam coś od siebie i do śliwek dorzucę też cynamon, kocham takie miksy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie jadłam takiego klasycznego kruchego ciasta z owocami, a przecież to idealny czas na tego typu wypieki - klasyczna szarlotka, ciasto ze śliwkami, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Print