czwartek, 27 sierpnia 2020

Drożdżowe węże z kabanosem

 Drożdżowe węże z kabanosem 



Składniki :
    • 2 szklanki mąki,
    • 6 łyżek oleju,
    • 20g świeżych drożdży,
    • 2/3 szklanki wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • sezam , czarnuszka - do posypania,
    • czarne oliwki - do dekoracji,
    • kawałek czerwonej papryki - na języczki,
    • pieprz ziarnisty - na oczy,
    • kabanosy,
    • jajko do posmarowania ciasta.

Przygotowanie :

Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.

Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj potnij na paski. Każdego kiełbasa owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.  Posmaruj węże rozbełtanym jajkiem i udekoruj wg uznania. . Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print