poniedziałek, 13 stycznia 2020

Fasolka po bretońsku na wywarze z kaczki

Fasolka po bretońsku na wywarze z kaczki 


Składniki :
  • 4 udka z kaczki,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 500g fasoli jaś,
  • 2 kiełbasy drobiowe, 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Przygotowanie :

Fasolę przesyp do miski. Wlej zimną wodę. Odstaw na parę godzin.

Do garnka wrzuć udka z kaczki. Dodaj warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś na wolnym ogniu 60 minut. Mięso i warzywa wyciągnij z bulionu. Wsyp odcedzoną fasolę. 
Gotuj 30 minut. Udka obierz z mięsa. Kiełbasę pokrój na plasterki. Całość przełóż do bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wsyp paprykę i majeranek. Duś na wolnym ogniu 20-30 minut aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem. 




5 komentarzy:

Print