piątek, 22 lutego 2019

Ciasto z pianką kakaową i z malinami

Ciasto z pianką kakaową i z malinami 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
  
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki bita śmietana : 
  •  0,5L śmietany 30%, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny.
Przygotowanie  bitej śmietany : 

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Pozostałe składniki :
  • 200g świeżych malin,
  • 2 galaretki malinowe.
Przygotowanie ciasta :

Galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. 

Na biszkopt wylej masę kakaową. Ułóż na górze maliny. Ciasto zalej tężejącą galaretką.
Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.


6 komentarzy:

Print