piątek, 2 marca 2018

Sushi ze śledziem

Sushi ze śledziem 


Składniki :
  • 150g ryżu do sushi,
  • 1 opakowanie Matiasów Seko,
  • 1/2 sałaty dębolistnej, ( lub ulubiona ) 
  • marynowany imbir,
  •  ogórek kiszony,
  • 1/2 awokado,
  • 4 listki alg morskich,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • do podania : wasabi, marynowany imbir, sos sojowy. 
Przygotowanie :

Przesyp ryż na sitko. Zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp sól i cukier. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj.  Ogórki oraz awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie plasterki. Matiasa przetnij na pół. Płat alg morskich połóż na macie bambusowej owiniętą folią. Ułóż ryż na długości dociskając. Z brzegu ryżu nałóż  sałatę, ogórek i awokado. Na górę połóż matiasa oraz marynowany imbir. Całość zwiń mocno naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Sushi podziel na porcje. Podawaj z wasbi, sosem sojowym oraz imbirem marynowanym. 







1 komentarz:

Print