wtorek, 4 kwietnia 2017

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 


Składniki : ( zakwas na 2,5l żurku )
  • 1 szklanka  mąki żytniej razowej ( typ 2000),
  • 500ml ciepłej, przegotowanej wody,
  • ząbek czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • łyżeczka ziela angielskiego.

  • słoik,
  • gaza, 
  •  gumka lub sznurek.
Przygotowanie :

Słoik dokładnie umyj i sparz wrzącą wodą. Pozostaw do wyschnięcia. 

Do słoika wlej wodę i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć przyprawy i czosnek.
 Słoik przykryj gazą i owiń sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4  dni. Żurek raz dziennie zamieszaj. Jeśli wolisz kwaśniejszy żur pozostaw w ciepłym miejscu do 5-6 dni. 

Żurek  kisimy do uzyskania  kwasowego smaku i zapachu w temperaturze pokojowej. 

Jeśli nie użyjesz od razu żurku od razu przechowuj w lodówce do 2 tygodni.  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print