poniedziałek, 10 października 2016

Placuszki z jabłkami i ricottą

Placuszki z jabłkami i ricottą 


Składniki :
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 1 szklanka serka ricotta,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 jajka L, ( lub 4 jajka M )
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2-3 jabłka stare na tarce o grubych oczkach,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka oraz serek i miód.  Partiami wsyp mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj jabłka. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżka nakładaj ciasto. Placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor. 

 
 

1 komentarz:

Print