piątek, 29 stycznia 2016

Kapuśniak na wędzonym boczku

Kapuśniak na wędzonym boczku

Składniki: 
  • 300g kiszonej kapusty, 
  • 200-250g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna,
  •  cebula, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • kminek, 
  • pieprz, 
  • sól,
  •  2-3 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie : 

Włoszczyznę umyj, obierz i zalej wodą. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kapustę kiszoną. Do bulionu wrzuć kapustę. Boczek podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotuj około 20 min. Dopraw do smaku, pieprzem , solą oraz kminkiem.

4 komentarze:

Print