czwartek, 9 lipca 2015

Pulchne twarogowe placuszki z jagodowym sosem

Pulchne twarogowe placuszki z jagodowym sosem 


Składniki :
  • 600g twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 150g kaszy manny,
  • olej do smażenia,
  • 3 - 4 łyżki mąki. 
Przygotowanie :

Twaróg przełóż do miski. Zblenduj mikserem. Dodaj kaszę manną oraz żółtka jaj. Wsyp cukier puder. Dokładnie połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do twarogowego ciasta. Wymieszaj dokładnie. Nabierz na łyżkę porcję ciasta i przełóż na talerz z mąką. Obtocz ciasto w mące i uformuj w dłoniach placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Twaróg możesz zmieli w maszynce do mielenia mięsa.

Składniki sos :
  • jagody,
  • 1 - 2 łyżki cukru.
Przygotowanie :

Jagody przełóż do rondelka. Wsyp cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu aż sos z jagód zgęstnieje. 

8 komentarzy:

  1. Ale grubaski! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki na wypasie! Robię podobne, ale zamiast kaszy dodaję mąkę jaglaną, muszę wypróbować Twój przepis
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie puchata, jaaaakie ogromniaste :) Wyglądają niebywale zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, nie lubię takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiego twarogu używasz?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie czy ta kasza manna nie zbiję się w tak zwany kłąb, grudę gdy połączy się ze wszystkimi składnikami??

    OdpowiedzUsuń

Print