niedziela, 13 lipca 2014

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno


Składniki biszkopt:  ( blaszka : 22 cm x 30 cm )
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanka mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkopt :
   Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
Składniki ser :
  • 700g serka  waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 300g świeżych truskawek.
Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Truskawki zmiksuj i połącz z serem.  Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Ser przelej do formy z wcześniej przygotowanym biszkoptem. Całość włóż do lodówki. Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na sernik. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny. 

 

7 komentarzy:

  1. Wygląda wprost przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na upały najlepszy taki serniczek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! I jak pięknie podany :).
    Zapraszam go mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda ten sernik! :)
    Super przepis! ; )
    Świetne robisz zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Print