poniedziałek, 31 marca 2014

Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny


 Składniki :
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 7g suchych drożdży instant,
  • 30g stopionego masła,
  • 1/2 szklanki  mleka,
  • 450 - 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie :

Przygotuj zaczyn. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie aż rozpuszczą się drożdże i zostaw na 10-15 minut. 

Do zaczynu wsyp przesianą mąkę, stopione masło, wodę i sól. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj chleb i ponownie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Ostrym nożem natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. lepiej piec w termoobiegu czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek piekłam góra-dół bez termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za odpowiedź.
    upiekłam dziś swój - w domu pachniało obłędnie (posypałam całość oregano, a do mąki pszennej dodałam 3 łyżki orkiszowej pełnoziarnistej), wyszło super (z jednym zastrzeżeniem - chyba dałam za mało soli, ale to do poprawienia), mój synek spróbował i powiedział, że "gobrhy" - z francuskim R! rzeczywiście - przepis to łatwizna. dla mnie od dawna ideałem jest własny wypiek chleba, jednak zawsze przeraża mnie ogrom pracy i oczekiwania, a jako dusza niecierpliwa tego znieść nie mogę:)
    pozdrawiam, blog jest super, znajduję tu mnóstwo inspiracji...
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odpowiedź.
    upiekłam dziś swój - w domu pachniało obłędnie (posypałam całość oregano, a do mąki pszennej dodałam 3 łyżki orkiszowej pełnoziarnistej), wyszło super (z jednym zastrzeżeniem - chyba dałam za mało soli, ale to do poprawienia), mój synek spróbował i powiedział, że "gobrhy" - z francuskim R! rzeczywiście - przepis to łatwizna. dla mnie od dawna ideałem jest własny wypiek chleba, jednak zawsze przeraża mnie ogrom pracy i oczekiwania, a jako dusza niecierpliwa tego znieść nie mogę:)
    pozdrawiam, blog jest super, znajduję tu mnóstwo inspiracji...
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Magdo,

      Bardzo się cieszę że smakowało ! Mojemu małemu również bardzo smakował ten chlebek i nie mógł się doczekać kiedy ostygnie :)

      Dziękuje za miłe słowa !

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print