piątek, 21 marca 2014

Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Pyszne i miękkie bułeczki do burgerów.
Warto przygotować domowe pieczywo !
Składniki :
  • 500g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól,
  • 50ml ciepłej wody,
  • sezam,
  • mleko do posmarowania bułeczek.
Przygotowanie :

Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier oraz 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do spienienia się drożdży. Na stolnicę wysp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn oraz resztę mleka, rozbełtane jajko, wodę i olej. Dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na równe części i uformuj bułeczki. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.


15 komentarzy:

  1. One są upieczone czy malowane ? ;p :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, idealne jak z piekarni:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak prawdziwe z Mac'a :) Będą robione :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje bułeczki są o wiele mniejsze niż te z Mac`a :)

      Przygotowałam specjalnie dla mojego maluszka bo bardzo lubi wcinać je suche .

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  4. Zrobiłam bułeczki z tego przepisu (rozmiarowo wyszły mi buły- tak szaleńczo rosły) i wyszły pyszne! Wszyscy byli zachwyceni tak dobrą podstawą do burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ich z tych proporcji wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Wyszły mi pyszne bułeczki 😊 a da się zrobić te bułeczki bez dodawania mleka i zastąpienia go np wodą?

    OdpowiedzUsuń

Print