czwartek, 18 lipca 2013

Puszyste ciasto z jagodami

Puszyste ciasto z jagodami


Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto w środku tygodnia to to jest idealne.
Wilgotne i bardzo puszyste.
Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.


Składniki :
  • 1 - 1,5 szklanki jagód
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :

Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp jagodami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo puszyście, ale takie są najlepsze! :) Kurcze jeszcze nic nie robiłam z jagodami w tym roku. Muszę nad tym popracować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy olej w tym cieście jest bardzo wyczuwalny,gdyż nie przepadam za ciastami z olejem .A może mogę zastąpić go rozpuszczonym masłem lub margaryną czy ktoś próbował.Bo ciasto jest bardzo apetyczne:):):)Lucia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Śmiało możesz zmniejszyć ilość oleju z przepisie do 3/4 szklanki lub zastąpi go innym tłuszczem. Pozdrawiam,

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Moja forma : 32X20cm :)

      Usuń
    2. Upiekłam - pięknie wyrosło i pysznie smakowało.:) Świetny przepis :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę że smakowało. Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)

      https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Mam w lodówce jagody, aż ślinka mi pociekła,więc pewnie upiekę według Twojego przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie tego szukałam , dziś kupiłam jagody i nie wiedziałam co z nimi robić. Prosty , szybki przepis, jak znalazł na jutrzejszą rodzinną imprezkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj upiekłam - bardzo dobry przepis! ;)

    szczerze polecam:)

    Ania A.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam formę 25x25, jak myślisz czy mogę jej użyć i o ile przedłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że forma do pieczenia może być dowolna,
      Piecz ciasto do suchego patyczka :)

      Usuń
    2. Zachęcam również do dodania zdjęcia na tablice fb Anyzkowa :)

      Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)

      Usuń
  8. Dzis upiekłam super przepis:) dziki wielkie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam je dziś na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zastanawiam się, czy można do takich ciast używać mrożonych owoców, mam sporo borówki amerykańskiej w zamrażalniku.

    OdpowiedzUsuń

Print