sobota, 4 maja 2013

Tęczowa "babka"

Tęczowa "babka"
Przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu.
Ale zachwycenie w oczach dzieci - bezcenne !Polecam na dziecięce baliki lub urodziny. 
Składniki :
  • galaretki o różnych smakach po 2 szt z każdego koloru (u mnie 2xfioletowa, 2x niebieska, 2xzielona, 2xżółta, 1xczerwona)
  • 500g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie :
Pierwszą galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej do formy. Wstaw do lodówki i pozostaw do ostygnięcia. Następną galaretkę tego samego koloru rozpuść w 1 szklance gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.  Przelej do miski dodaj 2-3 łyżki serka i dokładnie połącz składniki. Przelej do formy na stężoną galaretkę. W kolejnych warstwach postępuj tak samo jak w pierwszych. Ważne żeby każda warstwa była stężona aby masy się nie wymieszały. 
Galaretki przelewałam do silikonowej formy w kształcie babki.
Aby wyciągnąć "babkę" z formy należy namoczyć w wrzątku ścierkę i położyć na chwilę na foremce.    



12 komentarzy:

  1. Jakie piękne i smaczne zdjęcie od rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja Cięęę!!! :) CUDNA BABKA!!!!

    Dużo słońca!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bajecznie ;)
    można wiedzieć z jakiego sklepu pochodzi patera na babkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje za mile słowa,
      patere kupilam w home&you :)

      pozdrawiam ciepło,

      Usuń
  4. cudowna .. niczym z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietna ta "babka", chyba przygotuje taka na urodziny mojego chrzesniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealna, robilam kiedys dawno temu, ale tak piekna mi nie wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooooooooooooo świetny pomysł na urodzinową przystawkę :))))))))))

    OdpowiedzUsuń

Print