sobota, 11 maja 2013

Ekspresowe ciasto bananowe

Ekspresowe ciasto bananowe

Przepis dla wszystkich tych którzy myślą że nie potrafią piec.
Banalny przepis z przepysznym efektem ! 

Składniki  (forma 28cm x 17cm) :
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  •  2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki maślanki ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 mała puszka masy kajmakowej
  • orzechy lub migdały do posypania
Przygotowanie : 

Banany zmiksuj za pomocą blendera. Do miski wrzuć wszystkie składniki wraz z puree z banana i zmiksuj całość. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudź. Puszkę z masą włóż do rondla z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Masę wylej na ciasto. Posyp prażonymi orzechami lub migdałami.

7 komentarzy:

  1. Smaczne i proste ciacho. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciacho bananowe, często robię i zawsze szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i bardzo fajne wykorzystanie bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny i prosty pomysl :) A jak zamrozisz banany i pozniej je odmrozisz to i tego blendera nie musisz uzywac bo same sie rozpadaja:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. znam jeszcze prostszą wersję a ciasto jest obłędne i często u nas gości ;-)

    OdpowiedzUsuń

  6. Ale ładne talerzyki z kaszubskim wzorem :-)

    OdpowiedzUsuń

Print