sobota, 13 kwietnia 2013

Pyszny snickers

Pyszny snickers

Zastanawiacie się jakie ciasto przygotujecie bliskim na weekend ?
Snickers jest idealny i bardzo prosty do przygotowania.

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki ciasto orzechowe :
  • 200g zmielonych orzechów
  • 3 łyżki kokosu
  • 120g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 białek
 Składniki masa krówkowa :
  • 1 puszka masy krówkowej ( u mnie 420g )
  • 150g miękkiego masła
  Składniki polewa : 
  •  100g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie biszkoptu kakaowego :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź biszkopt. ( Jeśli biszkopt będzie nierówny zetnij nożem górę )

Przygotowanie ciasta orzechowego :

Orzechy, kokos, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj.  Białka ubij na sztywno i porcjami dodaj cukier puder nie przerywając miksowania. Orzechy z mąką wsyp do białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa krówkowa :

Puszkę wstaw do gorącej wody na parę minut. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj masę. Dokładnie połącz składniki.

Przygotowanie polewy :

 Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą.  Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj. 

Przygotowanie ciasta snickers :

Na kakaowy biszkopt wlej masę krówkową. Przykryj ciastem orzechowym i polej ciasto. ( Zrób wzorki za pomocą łyżki stołowej). Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Blaszka : 32 cm x 20 cm.

 

6 komentarzy:

Print