piątek, 5 października 2012

Zapiekanka makaronowa z boczkiem

Zapiekanka makaronowa 
z boczkiem

Bardzo fajna alternatywa jeśli zostanie nam sosu bolognese.
Nic się nie marnuje a świetnie smakuje.

Składniki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 puszka pomidorów krojonych w puszcze, 1 cebula, 1 łyżeczka płatków papryki chilli, 1 szklanka bulionu, 100g makaronu, 2 łyżki śmietany, 100g boczku w plasterkach, sól, pieprz, tymianek, oliwa.

Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wlej pomidory i bulion. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj śmietanę i połącz składniki. W podłużnej foremce wyłóż boczek na to cześć sosu, porcję makaronu i ponownie sos. Przykryj boczkiem. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. 


8 komentarzy:

  1. wow wygląda super. muszę to wypróbować bo na pewno przypadnie mojemu chłopakowi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, kolejny Twój przepis do wypróbowania! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna forma :) Nie jadłam tak oryginalnie wyglądającej zapiekanki i żałuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za pomysł nie wpadłabym na to!

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się świetnie :) zapiekanka 'do pokazania' :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialnie...

    OdpowiedzUsuń

Print