wtorek, 21 sierpnia 2012

Tempura warzywna

Tempura warzywna

Jedna z moich ulubionych przekąsek.
Chrupiąca tempura.
Pyszna i znakomicie smakuje z ulubionym sosem.

Składniki : 1 szklanka mąki,  1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 300 ml zimnej wody, 2 jajka, olej do smażenia, warzywa - bakłażan, cukinia, marchew, brokuł.

Przygotowanie : Jajka ubij i dodaj zimną wodę. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesyp do miski. Wymieszaj składniki. Warzywa pokrój na plastry i zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju najlepiej po 2-3 sztuki warzyw. Odsącz na ręczniku papierowym.

8 komentarzy:

  1. O! Niezły pomysł. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale czuję, że by mi zasmakowało. Muszę sobie zrobić, dzięki wielkie za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle unikam smazonych potraw, ale dla takiej tempury zrobilabym wyjatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. o chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobno jeszcze lżejsza tempura wychodzi, kiedy użyje się wody gazowanej, ale nie mogę potwierdzić z doświadczenia, bo nie robiłem, jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana tak wszystko pięknie podajesz, ze zjadłabym od ciebie wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, oj! chrupię sobie. jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło. Jak sa takie mlode marchewki i nie duze to nie trzeba. Natomiast jak sa takie starsze to warto podhotowac 3-4 minuty

      Usuń

Print