czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej

Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej  

Dzisiaj chciałabym zaproponować wam ciasto jogurtowe z mąki ryżowej. Ta ostatnia jest ciekawą alternatywa dla tych, którzy cenią sobie dietę bezglutenową. Ponad to jest bogata w składniki odżywcze i jest lekkostrawna. 
A zrobione z niej ciasto jogurtowe? Mmm.. spróbujcie sami.



Składniki: 300g mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 300g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 150g cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 brzoskwinie z puszki.

Przygotowanie : Przesiewamy mąkę ryżową oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier, olej, jogurt, cukier waniliowy - wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy brzoskwinie pocięte w paseczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.


16 komentarzy:

  1. Robiłam je już kolejny raz, bardzo mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna uzyc innej maki niz ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, Możesz użyc zwykłej mąki pszennej

      Pozdrawiam cieło,

      Usuń
  3. Moje ciasto sie tak nie przypieklo jak twoje wyszło całe białe .W pierwszym dniu było ok ale na drugi dzień suche jak wior:-( Co zrobiłam źle? Bierzesz z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam miało być czy pieczesz na termoobiegu? Moje było bialutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Bardzo żadko pieke ciasta czy ciasteczka z temoobiegiem. Może zapomniałaś dodać jakiegoś składnika ? jak było suche to może ominełaś olej.

      Cięzko mi powiedzieć co mogło się stac . robiłam to ciasto pare razy i z różnymi owocami i kakao i zawsze było dobre :)

      Usuń
  5. Ja piekłam na termoobiegu i wyszło piękne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Upieķłam dzisiaj. Dla mnie rewelacja, dla glutenowych domowników troszkę suche.

    OdpowiedzUsuń
  7. A mozna zamiast jogurtu kefir dac?

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam dziś, ale mi tak ładnie nie wyrosło:(
    Co mogłam zrobić nie tak? Chyba nie ma znaczenia, że brzoskwinie były świeże, a nie z puszki.
    Zrobię to ciasto kiedyś jeszcze raz, ale dam borówki amerykańskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagrzej dobrze piekarnik i nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia :-) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Nagrzej dobrze piekarnik i nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia :-) pozdrawiam!

      Usuń
  9. Witam,

    w jakiej wielkości formie należy upiec to ciasto?

    Pozdrawiam
    Kachaj

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak długo po upieczeniu ciasto będzie wyglądało świeżo i nie nie będzie suche? ( Potrzebuje przygotować je na impreze ale boję się że do tego czasu może już nie smakować dobrze)

    OdpowiedzUsuń

Print