piątek, 6 grudnia 2019

Rozgrzewająca zupa z kiełbasą z porcją pieczonych pomidorów

Rozgrzewająca zupa z kiełbasą 
z porcją pieczonych pomidorów

Mocno rozgrzewająca zupa na zimowe dni. Podobną zupę robiła jeszcze moja babcia, po lekkim zmodyfikowaniu przedstawiam wam swoją wersję. Pyszna kiełbasa od Morliny, koniecznie rwana w dłoniach a nie krojona, to właśnie sposób mojej babci.
 Po dodaniu porcji pieczonych pomidorów dostajemy kompletne, syte danie które pomoże przetrwać nam zimowy czas!

Składniki :
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4-5 szt ziemniaków,
  • 2 kiełbasy Morlińskie z szynki, https://morliny.pl
  • 1/2 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 szklanka mrożonej mini marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka natka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • olej.

  • 3-4 kiście pomidorów koktajlowych,
  • 1-2 łyżki oleju.
Przygotowanie :
Pomidorki delikatnie umyj. Natrzyj niewielką ilością oleju. Ułóż na blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 8 -10 minut.

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojony czosnek i cebulę. Smaż chwilę. Dodaj pokrojoną kiełbasę  na mniejsze kawałki - porwałam ją w dłoniach. Do kiełbasy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj. Wlej bulion. Duś pod przykryciem 10 minut. Wsyp groszek, marchew i fasolę. Gotuj dodatkowo 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietanę . Zupę posyp posiekaną natką pietruszki.


Do każdej porcji włóż kiść upieczonych pomidorów.





A która z kiełbas podbije Twoją kuchnię? Klasyczna śląska, a może ta z piersi z kurczaka lub szynki? 
Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam! Inspiracji szukaj na https://morliny.pl.

Przepis bierze udział w akcji :

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni




1 komentarz:

Print