wtorek, 3 grudnia 2019

Kruche rurki z czekoladowym kremem

Kruche rurki z czekoladowym kremem 




Składniki :

  • 500g mąki,
  • 300g masła,
  • 300g śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • cukier ,

Przygotowanie rurki :

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
Włożyć do lodówki ciasto na 40min.  Rozwałkować i wyciąć paski. Owinąć na metalowe rurki. Obtocz rurki w cukrze.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200 
stopni na złoty kolor.


Składniki chrupiące orzechy : 

  • 200g czekolady mlecznej,
  • 1/2 szklanka cukru,
  • 100g orzechów laskowych.
Przygotowanie chrupiących orzechów :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Na patlenię wsyp cukier.
Postaw na gazie i podgrzewaj aż cukier się rozpuści ( nie mieszaj )
Wsyp orzechy. Energicznie wymieszaj i przelej na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia.

Tłuczkiem rozbij karmel z orzechami.

Każdą rurkę namocz w roztopionej czekoladzie i posyp karmelem z orzechami.

Składniki nadzienie :

  • 500ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascaropne
  • 5-6 łyżek kremu orzechowego
  • 1,0ml wódki,
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie nadzienia :

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Nie przerywając miksowania dodaj mascaropne oraz krem orzechowy.Wlej wódkę.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print