czwartek, 28 listopada 2019

Ciastka orzeszki piernikowe

Ciastka orzeszki piernikowe 



Składniki :

  • 2 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 250g masła,
  • 2 jajka L,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski z kakao i przyprawą do piekarnika. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto.  Włóż do lodówki na 1 godzinę.  

Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki. 

Składniki nadzienie :
  • 200g miękkiego masła,
  • 200g masy krówkowej,
  • 100g zmielonych migdałów.
Przygotowanie nadzienia :

Masło przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na puszystą masą. Nie przerywając miksowania dodaj masę krówkową i migdały.

Do każdej skorupki ciasteczek włóż farsz. Orzeszki zlep ze sobą. Ciasteczka włóż do lodówki. 

2 komentarze:

  1. Pamiętam orzeszki z dzieciństwa. Takiej wersji jednak nie znałam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak prawdziwe. Ja niestety nie mam tego urządzenia do ich robienia.

    OdpowiedzUsuń

Print