niedziela, 30 września 2018

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem camembert

Zapiekane ziemniaki z boczkiem 
i serem camembert 


Składniki :
  • 800g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 200g boczku,
  • 1 ser camembert,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka,
  • suszony czosnek.
Przygotowanie :

Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki ( możesz je również obrać ze skórki ). Przełóż do garnka. Wsyp sól i wlej gorącą wodę. Gotuj 10 minut. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i boczek. Do ziemniaków wlej 1 łyżkę oleju. Wsyp przyprawy, boczek i cebulę. Bardzo delikatnie wymieszaj.Całość przesyp do naczynia. Na środku ułóż ser. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut. 


3 komentarze:

Print