wtorek, 4 kwietnia 2017

Paella z pieczonym kurczakiem

Paella z pieczonym kurczakiem

Paella z pieczonym kurczakiem
To mój smak na wagę złota. Połączenie wielu smaków jest genialne a zarazem bardzo proste. Danie łatwe do zrobienia a efekt finalny jest wyśmienity. Posiłek lekki i pyszny w trakcie jedzenia odczuć można błogość i  zadowolenie. Takiego obiadu nie powstydziłby się nawet rasowy poszukiwacz złota! :)

Składniki :
  •  5 udźców z kurczaka,
  •  przyprawa do kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki.

  • 400 g ryżu na paellę,
  • 1 łyżeczka  papryka ostra,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1,5 L bulionu drobiowego,
  • 200g   mrożonego groszku,
  • 200g mrożonego bobu, ( w z sezonie użyj świeżego ) 
  • 1 cebula.
Przygotowanie :

  Mięso dokładnie oczyść. Wlej olej i wsyp przyprawę. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełoż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut. 

 Na patelni na której smażył się kurczak wrzuć cebulę. Smaż chwilę. Wsyp ryż oraz wlej 1/3 porcję bulionu. Dodaj groszek, bób oraz wsyp curry i paprykę. Wymieszaj dokładnie całość. Duś parę minut.  Wlej resztę bulionu i gotuj do miękkości. Ułóż podpieczone mięso . Przykryj całość i pozostaw na 5 minut aby całe danie nabrało aromatu. 



 

1 komentarz:

Print