środa, 5 kwietnia 2017

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Pyszne i bardzo aromatyczne danie które przygotujesz w parę chwil.
Stir fry to metoda przygotowania dania która polega na smażeniu są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszania składników. Dania przygotowywane tą metodą są lekkie i zdrowe. Uwielbiam ten sposób przyrządzania jedzenia! Pozwala  na wyczarowanie smakowitych dań w mgnieniu oka. Potrawy te, zawsze się udają za każdym razem.

 Składniki :
  •  2 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 1 papryka zielona,
  • garść grzybów mun,
  • 2 łyżeczki  papryka ostra,
  • 1 łyżeczka  czosnek granulowany,
  • 1 łyżeczka  imbir mielony,
  • makaron wonton,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • garść orzechów pekan,
  • sezam,
  • sos sojowy 8 łyżek.
Przygotowanie :

Mięso pokrój na paseczki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy (3 łyżki)  i wsyp imbir , paprykę oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso włóż do lodówki na 2 godziny.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Grzyby mun zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut.

W wysokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż parę minut. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Brokuły podziel na różyczki. Do podsmażonego mięsa wrzuć warzywa. Smaż 10 - 15 minut często mieszając. Dodaj orzeszki oraz 4-5 łyżek sosu sojowego.

Danie podawaj y makaronem i posyp sezamem.




2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam takie samo zdanie:) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Print