środa, 5 października 2016

Prawdziwie śląski obiad

Prawdziwie śląski obiad
Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą.
Ślonski łobiod : rolada, modro kapusta  i gumuklyjzy
 polone zołzom.

Najpopularniejszym śląskim daniem jest połączenie rolady śląskiej z kluskami również śląskimi oraz modrą kapustą.  Oczywiście są różne odmiany a każda gospodyni ma własną wizję ale całość. Śląsk to ciężka praca. Z ciężką pracą w parze musi iść przecież porządny posiłek. Kaloryczny, zapychający ale przede wszystkim - pyszny! Głównie podawane w niedzielę, ale w dzisiejszych czasach jest to danie również bardziej okazyjne jak i na spotkania rodzinne.

ciekawostka !

Swoją drogą kluski śląskie dorobiły się nawet własnej legendy. Dawno temu żył sobie chłop Konrad ze swoją żoną Agnieszką. Kobieta była znana w całej okolicy z talentu do robienia klusek. Niestety zmarła na dżumę, a Konradowi w oczy zaglądnęło widmo śmierci głodowej.  Pewnego razu wybrał się do Wrocławia, a że droga była męcząca to przysnął w okolicy kościoła. We śnie ukazała mu się jego żona mówiąc mu, że daruje mu magiczny garnek który sam się będzie napełniał kluskami ale warunek jest taki - nie możesz zjeść do samego końca! Musi zostać na dnie jedna kluska. Chłop po obudzeniu był bardzo głodny a przed sobą zobaczył garnek z kluskami. Niestety nie opanował się i postanowił zjeść je wszystkie, ale ostatnia kluska nie dała się! Uciekła z garnka na dach i zamieniła się w kamień. Magiczny garnek już nigdy się nie napełnił.


Składniki :
  • 6 plastrów mięsa wołowego,
  • 200g boczku wędzonego, 
  • 200g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ogórki kiszone, 
  • musztarda, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej do smażenia,
  • bulion.  ( tak aby zakrywał mięso na 3/4 wysokości )
Przygotowanie :

Mięso rozbij i posmaruj musztardą.  Do miski włóż mięso mielone, pokrojony w kostkę boczek, drobno pokrojone ogórki kiszone oraz pieprz i sól. Dokładnie wyrób masę. Na każdy plaster mięsa ułóż farsz. Zawiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym. Każdą roladę posyp pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni posmaż mięso z każdej strony. Wlej bulion i duś 40 minut.  Następnie garnek włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piecz pod przykryciem przez godzinę. 

Składniki kluski śląskie : gumiklyjzy :

  •  600g ugotowanych ziemniaków,,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

 Przygotowanie klusek śląskich : gumiklyjzy :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.   


Składniki kapusta czerwona: Modro kapusta :
  • 1 mała czerwona kapusta, 
  • 150g - 200g wędzonego boczku,
  • 1  cebula,
  • sól, 
  • pieprz,
  •  szczypta cukru,
  •  2-3 łyżki ocet winny.

Przygotowanie kapusty czerwonej : Modro kapusta :


 Kapustę oczyść i posiekaj drobno. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Boczek pokrój i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem parę minut. Do boczku dodaj kapustę i duś parę minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem.



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy





 

15 komentarzy:

  1. wygląda bardzo, bardzo apetycznie, aż chce się jeść
    zapraszam do mnie na kopytka z modrą kapustą
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kopytka-z-modra-kapusta.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychotka polecam też moją roladę
      http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/rolada-slaska.html

      Usuń
    2. Pychotka polecam też moją roladę
      http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/rolada-slaska.html

      Usuń
    3. obiad pierwsza klasa! u nas dziś pyszne kotleciki ziemniaczane z koperkiem http://ronddel.blogspot.com/2016/10/kotleciki-ziemniaczane-z-koperkiem.html

      Usuń
    4. Super obiad!
      Zapraszam na dietetycznego kurczaka z brokułami i cukinią
      http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/10/kurczak-z-brokuem-i-cukinia.html

      Usuń
    5. rolada najlepszy sposób na wołowe mięso, a ja polecam także domowe sprawdzone przepisy np. na masło ze śmietany i pysznego oscypka http://robimy-domowe-sery.blog.pl

      Usuń
  2. Świetny obiad, jutro zrobię, u mnie dziś kluski śląskie z sosem pieczarkowym http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na obiad ślaski. Nie znałam tego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HELP!!!!!!!co to jest ZOLZA!!!!!ja tak godom na moja stara....ale luna sie nie nadaje do polewwania..

      Usuń
    2. Nic cikawego tym obiod jo tam wola nudle z kryjzom.

      Usuń
  4. Do czerwonej kapusty w czasie wazynio dowo sie tyz jeszcze żebyczki(gozdzik)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie obiady, chętnie się wproszę do Ciebie :) Do siebie zapraszam na łopatkę wieprzową w marynacie smażoną z brokułem i papryką
    http://bulkazchlebem.pl/lopatka-wieprzowa-w-marynacie-smazona-z-cukinia-brokulem-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, że ktoś promuje jeszcze takie prawdziwe polskie jedzenie. U nas też sielsko, wiejsko, swojsko... po prostu - kochamy Cię Polsko :) www.zdrowiepodwierzbami.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. fenomenalne! czuję się zainspirowana! mam plan na niedzielny obiad!
    http://www.pilkawkuchni.pl

    OdpowiedzUsuń

Print