środa, 12 października 2016

Gulasz z dzika z pieczarkami

Gulasz z dzika z pieczarkami 


Składniki :
  • 1 kg mięsa z dzika,
  •  2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku,
  •  1 łyżeczka jałowca, 
  • 2 gałązki rozmarynu,
  •  300g pieczarek,
  •  bulion,
  •  2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, ,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 łyżki mąki,
  • bulion.

Przygotowanie : 
  Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. 



2 komentarze:

  1. Bardzo długo nie jadłam mięsa z dzika, ale wspominam jego smak bardzo dobrze...

    OdpowiedzUsuń

Print